Elskehoeve vakantie in een natuurlijke omgeving

.....................................................................................................................................................................................................................

Tussen Werra en Thüringer Becken ligt het Thüringer Wald - het groene hart van Duitsland en bezongen en beschreven door dichters en denkers. Ongeveer 2/3 van de circa 135 kilometer lange en tot 35 kilometer brede bergketen die met de "Großer Beerenberg" een hoogte van 982 meter bereikt, is met smaragdgroene bossen bedekt. Om heel precies te zijn, gaat het hier om twee gebergten die voor het oog van de kijker ongemerkt in elkaar overgaan - in het westen het Thüringer Wald en in het oosten het Thüringer Schiefergebirge (leisteengebergte). Als een circa 20 kilometer brede, naar het zuidoosten neigende hoogvlakte loopt het tot aan het dal van de Weiße Elster bij Greiz. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat het Schiefergebirge grotendeels uit leisteen. In het "Obere Waldgebiet" van het Thüringer Wald liggen romantische, rustige dorpjes in nog ongerepte natuur.

In het Truse-dal moet u beslist een bezoek brengen aan het dwergendorp en de waterval die in 1865 werd aangelegd en na twee kleinere cascades 50 meter in de diepte stort. Maar wat karakteristiek is voor het groene seizoen, geldt ook voor de winter. Een groot aantal bewegwijzerde wandel- en fietsroutes - en in de winter de mooiste bergpaden - nodigen u uit voor tochten naar de bezienswaardigheden, met en zonder ski's. Het landschap van het Thüringer Wald wordt beheerst door de afwisseling van bloeiende bergweiden en interessante boslandschappen. Aan het begin van het romantische Schwarza-dal, hoog boven Bad Blankenburg, ligt de ruïne Greifenstein, ooit een van de grootste feodale burchten.

Eisenach met de Wartburg is door het werk van Martin Luther internationaal bekend. De boven de bossen van Thüringen uitrijzende burcht beleefde 900 jaar geschiedenis en cultuur. Martin Luther vond, in de tijd van 1521-22, een schuilplaats in de burcht en vertaalde hier het Nieuwe Testament van het Grieks naar het Duits. Eisenach, ingebed tussen de glooiende bergen van het Thüringer Wald, is de geboortestad van Johann Sebastian Bach. Hier ging Martin Luther naar school en was het tweede vaderland van dichter Franz Reuter. In de 13e eeuw gold de Wartburg als beroemdste plaats der muzen: hoogtepunten van wereldse cultuur in de Middeleeuwen was het wedstrijd- en raadselzingen van de minnezangers, bekend geworden als de "zangeroorlog". De voormalige residentiestad Gotha met haar barokke kasteelcomplex, boeiende musea en goed behouden gebleven Ekhoftheater is tot ver buiten de grenzen van Thüringen een begrip. In Sonneberg werd al in de 17e eeuw begonnen met de vervaardiging van speelgoed. De collectie van het speelgoedmuseum omvat ongeveer 70.000 stukken.

De grootste begaanbare kloof- en spletengrot van Duitsland met soms 50 meter hoge ravijnen en spleten in Meinigen is zeker een bezoek waard. Wist u dat kunstmatige ogen, de eerste oogprothese van glas, in 1835 in Lauscha werd gemaakt? Originelen zijn overal te vinden, maar bijna nergens zoveel als in het zuidelijke Thüringer Wald. Hier staat de wieg van de glazen kerstboomversiering, hier vindt men een groot aantal porseleinmanufacturen en hier is tot op de dag van vandaag de traditie van de Buckelapothekers (verkopers van homeopathische medicijnen) in ere gehouden. Ook de leisteenwinning en de vervaardiging van griffels hebben het karakter van deze streek bepaald. In het zuidelijke Thüringer Wald kunt u behalve de producten van de plaatselijke ambachten (glas, porselein, speelgoed) en naast de vruchten van het bos ook nog andere dingen verzamelen. Wat dacht u bijvoorbeeld van goud - zelf gevonden aan een van de goudwasplaatsen van de streek? Het biosfeerreservaat Vessertal behoort hier tot de landschappen van bijzondere schoonheid en oorspronkelijkheid. Ook de verschillende hoogveentypes van de streek zijn een vermelding waard. Of u nu de geheimen van de glasblazer wilt ontdekken, Goethes voetsporen wilt volgen of uw geluk wilt wagen bij het goud zoeken, of u wilt wandelen, fietsen of op excursie wilt gaan naar burchten, kastelen, kerken, kemenades of historische plaatsen - overal waar iets te doen en te zien valt, onderbreekt u de reis.